Splošna fizioterapija

TECAR TERAPIJA

Terapije sistema Tecar spodbujajo energijo iz notranjosti biološih tkiv in tako sprožajo naravne procese obnavljanja ter protivnetne procese. Tehnika pomaga terapevtu pri odpravi bolečine in njenih vzrokov.
Odličen učinek terapij sistema Tecar je posledica načina delovanja sistema Tecar na telo: hitro spreminjanje polaritete na elektrodi deluje na aktiviranje ionov v celici, poviša se njen metabolizem, poveča se tvorba energije, zaradi tega se poveča poraba kisika (tj. poveča se potreba po kisiku) ki poveča dotok krvi s širjenjem majhnih krvnih žil. Izboljšana prekrvavitev hitreje odplavi produkte mišične dejavnosti, zmanjša oteklino, bolečino in ustvari pogoje za normalno delovanje prizadetega dela telesa.

UČINKI TECAR TERAPIJE:

• zmanjšuje bolečino
• izboljša površinsko in globinsko prekrvavitev
• izboljša regeneracijo tkiva
• naravno stimulira vensko in limfno drenažo
• vpliva na povrnitev ravnovesja metabolične aktivnosti

S terapijami Tecar zelo uspešno in hitro odpravimo bolečine in težave,
ki so posledica sodobnega načina življenja ali bolezni in sicer:

• Bolečine v hrbtenici (npr. degenerativne spremembe)
• Bolečine v roki/nogi (cervicobrachialgia, lumboischialgia)
• Stanja po poškodbah mehkih tkiv ter zlomih (npr. zvin gležnja, stanje po odvzemu imobilizacije zaradi poškodbe/zloma)
• Bolezni sklepov in obsklepnih tkiv, revmatične bolezni
• Polyneuropathia diabetica ter stanja po poškodbah živcev
• Limfedemi, otekanje nog in krči v mečih
• Športne poškodbe

Terapija deluje lokalno
Na delu telesa ki ga želimo zdraviti, edini kontraindikaciji sta srčni spodbujevalnik in nosečnost, deluje tudi na notranje organe – jih spodbuja ali umirja njihovo delovanje, odvisno od oblike terapije ki jo izberemo. Pomaga tudi pri dvigovanju splošne kondicije in deluje preventivno pri preprečavanju ponavljajočih se poškodb. Terapijo lahko izvajamo tudi, če je prisoten osteosintetski materijal (npr. rehabilitacija po operaciji kolkov).

TERAPEVTSKE PREDNOSTI TECAR TERAPIJE:

Toplota razširi krvne žile, s čimer se poveča cirkulacija krvi, ki poveča dovod kisika in hranil v tkiva ter vzpodbudi limfni sistem z izboljšanjem drenaže limfne tekočine.
Toplota pospeši hitrost metabolnih reakcij, to pa privede do hitrejšega celjenja, regeneracije tkiva in zmanjšanja bolečine.
Izboljša se električno ravnovesje celične membrane .
Toplotni učinek, ki ga povzroči sprememba polaritete, spremeni permeabilnost (propustnost) celične stene, s tem pa uravnovesi prehajanje tekočin med celico in medceličnim prostorom.
Ravno to je razlog, da se terapija s TECAR-jem priporoča tudi pri zdravljenju oteklin in podbludb. Za razliko od že znanih načinov deluje metoda Tecar od znotraj.
Zaradi inovativne tehnologije, ki skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira oboleli predel, se spodbudi obnova prizadetega biološkega tkiva. Pri ostalih metodah sevanje deluje zunanje, pri Tecar terapiji pa se z aktiviranjem ionov v tkivih stimulira endogena energija v telesu.
Tak način delovanja povzroča intenzivno stimulacijo na celičnem nivoju, spodbuja krvni obtok, zvišuje temperaturo in pospešuje fiziološke procese. Sistem Tecar združuje dve metodi: rezistivno in kapacitivno, ki delujeta selektivno in komplementarno. Kapacitivna metoda deluje selektivno na mehka tkiva (mišice, žilno-limfni sistem itd.), rezistivna metoda pa deluje na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanci, velike kite, aponevroze).

GLOBINSKI UDARNI VALOVI (ESWT)

Globinski udarni valovi (ESWT) predstvaljajo sodoben in zelo učinkovit način zdravljenja; visoko energijski zvočni valovi prodrejo do bolečih območij v telesu.
S to inovativno tehnologijo lahko sistematično odpravimo bolečine v tetivah, ligamentih, ovojnicah, mišicah in kosteh.
Blagodejni učinki udarnih valov se pogosto pokažejo že po eni ali dveh obdelavah. Terapija odpravi bolečino in povrne polno mobilnost in s tem izboljša kvaliteto življenja. Z inovativnim sistemom udarnih valov že nekaj časa zelo uspešno zdravimo naše paciente.
Udarni valovi pospešijo proces zdravljenja z aktiviranjem lastnih telesnih moči. Spodbudijo metabolizem in kroženje krvi, pri tem se poškodovano tkivo postopoma obnavlja in na koncu pozdravi.

Katere težave lahko zdravimo?
- bolečine v rami, npr. kalcifikacije
- teniški komolec
- Patelarni tendonitis (skakalno koleno)
- Bolečine v goleni (tibial stress sindrom)
- Boleča ahilova tetiva
- Bolečine v peti
- Kronične bolečine v vratu, ramenih in hrbtu
- Mišične napetosti zaradi bolečih mišičnih zatrdlin (trigger točke)
- Osteoartritis kolena

slidebg2 slidebg2

GLOBINSKO SEGREVANJE MIŠIC

Skanlab 25 BODYWAVE ustvari optimalno, lokalno globoko segrevanje, ki takoj poveča lokalno prekrvavitev, zmanjšuje bolečine, izboljša elastičnost in tako izboljšuje mobilnost.
Trajanje zdravljenja je odvisno predvsem od globine tkiva. V povprečju traja od 4 do 6 minut, za debelejše plasti tkiva (stegna) do 10 minut.
Obravnavano področje segrevamo z dvema velikima elektrodama, ki sta posamično pripeti na držalo za elektrode.
Segrevanje z globoko toploto povzroči širitev krvnih žil (vazodilatacija), kar pospešuje metabolizem. Prav tako vodi k večji elastičnosti kolagena v tkivu.
Poleg tega toplota zaradi lokalne uporabe zniža tonus mišic, s čimer zmanjšuje bolečine. Naprava za globoko toplotno segrevanje se v glavnem uporablja za akutne, subakutne in kronične poškodbe v mišicah in na območju kosti. Sočasno aktivna terapija poveča pozitivne učinke (t. i. REHAPE koncept).

Področja uporabe in izvajanja:
Mialgija, tendinitis, tendinosis, burzitis, periostitis, bolečine v sklepih, pri zvinih, zdravljenja brazgotin, poškodovane mišice, zmanjšanje simptomov pri osteoartritično spremenjenih sklepih.

Toplota prodre globoko in posledično stimulira živčna vlakna, kar poveča hitrost prenosa živčnih impulzov ter zagotavlja bolnikom lajšanje bolečin in zato več udobja. Toplota ostane v tretiranem območju vsaj 45 minut (temperatura tkiva se poveča za 1,2 do 1,6 °C) - učinek, ki je za pacienta zelo prijeten.
slidebg2

MAGNETNA TERAPIJA

Je terapija oz. zdravljenje raznih obolenj (poškodb, bolečin, motenj) z magnetnim poljem. Ohranja napetost celične membrane, zaradi česar celicam ostane dovolj energije za opravljanje drugih procesov. S starostjo membrana izgublja napetost in naposled pride do apoptoze - programirane smrti celice. S pravočasno in ustrezno uporabo magnetne terapije lahko obolenje preprečimo, če pa jo uporabimo šele takrat, ko se je motnja že pojavila, pa pospešimo obnavljanje obolelih celic, tkiv in organov in s tem pospešimo zdravljenje.

Zakaj magnetna terapija?
Pri magnetni terapiji je celična membrana bolj propustna za kisik, hranilne snovi in vodo.
Princip delovanja je enostaven: Magnetne silnice delujejo globinsko, zato je pod vplivom polja vso tkivo, tudi kosti in notranji organi tistega področja, kamor se aplicirajo magnetne silnice. Izkušnje so pokazale, da pri bolečinah olajšanje nastopi dokaj hitro (teden, dva); medtem ko pri resnejših obolenjih / stanjih, kot je naprimer osteoporoza traja dlje časa, da začne terapija delovati (tudi več kot dva meseca).
Magnetno polje praviloma nastane, ko električni tok steče skozi tuljavo, lahko pa ga vzpostavimo tudi v prevodniku – tak prevodnik je tudi človeško telo. Na membranah vsake celice namreč obstaja določena elektrokemična napetost, zaradi katere pod vplivom magnetnega polja steče tok v obliki ionov, kar lahko uporabimo tako v terapevtske kakor tudi v diagnostične namene.

Učinkovito deluje preko pulzirajočega magnetnega polja, ki celice v telesu dodatno oskrbi s kisikom, kar:
•pospeši in izboljša celično presnovo ter
•roveča zmanjšano napetost celične membrane

Pozitivni učinki terapije z magnetnim poljem:
•Izboljšanje energijskega ravnovesja
•Pozitiven vpliv na vegetativni živčni sistem
•Izboljšanje prekrvitve
•Izboljšanje koriščenja kisika iz rdečih krvnih telesc
•Pospešena regeneracija obolelega tkiva
•Obnavljanje kostnega tkiva oz. poveča se kostna masa
•Sproščanje kalcija-to je predvsem pomembno pri celjenju kosti
•Ima direkten vpliv na hrustančne celice-to je pomembno pri zdravljenju artroze
•Direktno stimulativno deluje na živčne celice

Ni priporočljivo za:
-nosečnice
-osebe s srčnim vzpodbujevalnikom
-osebe, ki so nagnjene k notranjim krvavitam
slidebg2

ELEKTROTERAPIJA:

-TENS je metoda za lajšanje bolečin, ki temelji na stimualciji senzoričnega živčevja.
Pri tej metodi se uporabljajo valovi škatlaste oblike, z amplitudo do 80mA trajanjem posamičnega pulza med 40 in 250us in frekvenco med 2 in 200Hz. Kot pri vseh ostalih metodah, se tudi pri metodi TENS izogibamo enosmernemu toku, saj le ta povzroči nezaželeno in dražljivo nabiranje elektrolitov ob elektrodi.
Metoda deluje na dveh ločenih principih, in sicer na principu blokiranja prenosa bolečine in na principu sproščanja endogenih opioidov. Pri principu blokiranja prenosa bolečine, obolelo mesto stimuliramo z višjimi frekvencami (80-130Hz), pri tem se stimulirajo 'Aβ' čutilne tkiva s čimer se zmanjša prenos signalov po hrbtenjači ter posledično občutek bolečine.
Pri metodi sproščanja endogenih opioidov pa stimuliramo obolelo mesto z nižjimi frekvencami (2-5Hz). Pri tem se stimulirajo 'Aδ' čutilne tkiva, kar v telesu povzroči nastajanje endogenega opioida encepalina. Ta zmanjšuje občutljivost na bolečino.

TENS - INDIKACIJE:

• akutne bolečine - postoperativne, ginekološke: prva porodna doba, druga porodna doba, carski rez, menstrualne bolečine;
• kronične bolečine: lumbalgija, artroza artritis, neuralgije, periferne nevropatije, sy. Guillane - Barre, Sudeckova distrofija;
• bolečine drugih izvorov: angina pektoris, migrenozni glavobol, cirkulatorne motnje.

DIADINAMSKI TOKOVI

So ena izmed klasičnih oblik elektroterapije, ki ima protibolečinski učinek, deluje pa tudi na zmanjšanje otekline, vnetja. Diadinamski tokovi so nizkofrekvenčni tokovi sinusoidne oblike, frekvence 50 ali 100 Hz . Z diadinamskimi tokovi vplivamo na bolečino, oteklino, prekrvavitev tkiva. S kombinacijo frekvence in jakosti dobimo štiri različne modulacije, ki imajo različne terapevtske učinke.

Kako izvajamo terapijo z diadinamskimi tokovi?
Na boleče mesto namestimo ploščate ali vakuumske elektrode. Pri ustrezni nastavitvi jakosti bolnik čuti prijetno mravlinčenje. Ena terapija običajno traja od 4-6 minut, največ 15. Terapijo izvajamo enkrat dnevno. Po desetih terapijah sledi prekinitev do 14 dni. Kasneje lahko terapijo po potrebi ponovimo.

INDIKACIJE:

• nevralgije (brahialgija, ishialgija),
• mialgija,
• migrenozni glavobol,
• okcipitalna nevralgija,
• poškodbe (distorzije, kontuzije, luksacije, nateg mišic),
• revmatološka obolenja,
• degenerativna obolenja,
• kontrakture sklepov,
• motnje prekrvavitve (Sudeckova distrofija, mb. Raynaud, posttravmatski edemi in hematomi).

INTERFERENČNI TOKOVI

So klasična oblika protibolečinske terapije v fizioterapiji. So srednjefrekventni tokovi, ki nastanejo po križanju dveh sinusoidnih srednjefrekventnih tokov. Fiziološko delovanje v smislu zmanjšanja bolečine, pospeševanja metabolizma celic in tkiv, izboljšanja prekrvavitve, zmanjšanja aktivnosti simpatičnega živčevja dosežemo s prilagajanjem frekvence od 0 do 100 Hz.
Učinki terapije z interferenčnimi tokovi: Učinki interferenčnih tokov so podobni diadinamskim tokovom, le da delujejo bolj globinsko. V kombinaciji z vakuumskimi masažnimi elektrodami, je tovrstna protibolečinska terapija zelo prijetna. Interferenčne tokove največkrat uporabljamo pri bolečinah v rami, kolku, kolenu in hrbtenici.

Kako izvajamo terapijo z interferenčnimi tokovi?
Štiri vakumske elektrode namestimo tako, da je boleče mesto na sredini med njimi. Prijetni masaži vakumskih elektrod dodamo interferenčne tokove, ki jih bolnik občuti kot prijetno mravlinčenje. Terapija traja od 10-15 minut. Običajno izvajamo 10 do 15 terapij, nato naredimo prekinitev.

INDIKACIJE:

• neuralgije (Ischialgia, Brachialgiae, Neuralgiae ac., Trigeminus neuralgia, interkostalna neuralgija),
• poškodbe ( zvini izpahi, poškodbe kosti in sklepov, epicondilitis medialis in lateralis),
• degenerativne bolezni sklepov (tenopatije, osteohondroza, mb. Bechterew, arteoza kolen, periartritis - humeroskapularis, kontrakture sklepov),
• bolečine v mišicah,
• bolečine v hrbtenici: Lumbago,
• atrofije mišic zaradi neaktivnosti,
• motnje prekrvavitve (mb. Südeck, mb. Raynaud),
• celjenje tkiv,
• vnetna revmatska obolenja,
• atonična in spastična opstipacija.
slidebg2

ELEKTROSTIMULACIJA

S pomočjo električnih tokov izzove mišično kontrakcijo in tako povečuje ali vzdržuje mišično maso in moč ter skrbi za obnavljanje poškodovanih živcev. Omogoča intenzivno mišično vadbo z majhno obremenitvijo mišic, kit in vezi.
Pri tej terapiji s posebnim generatorjem električnih impulzov preko površinskih elektrod, ki jih namestimo na kožo, v mišici sprožamo krčenje in jo na ta način aktiviramo. Metoda se uporablja predvsem v zgodnjem obdobju okrevanja po operaciji, ko zaradi otekline in spremljajočih bolečin pacient med vadbo še ni sposoben sam pravilno ter v dovolj velikem obsegu aktivirati mišic. Kasneje se lahko elektrostimulacijo uporablja kot dopolnilno metodo ob aktivni vadbi, kar pospeši krepitev mišic in pridobivanje mišične mase.
slidebg2

TERAPEVTSKI ULTRAZVOK

Je zdravljenje z energijo zvočnega valovanja visokih frekvenc, ki ga človeško uho ne zazna. Ultrazvočno valovanje vpliva na zelo majhne celice in molekule v telesu ter povzroča njihovo gibanje. Mehanska energija, se v tkivih skozi katera prehaja, spreminja v toploto. Toplotni učinek je večji na mestih kjer pride do odboja valov, npr. na meji med mehkim tkivom in kostjo. Visoke doze ultrazvoka lahko mehansko poškodujejo tkivo.

Učinki terapevtskega ultrazvoka:
Terapevtski ultrazvok kontinuirane oblike ima mikromasažni in toplotni učinek, ki je zaželen pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur, Pulzni ultrazvok je zaradi manjšega toplotnega učinka primeren za zdravljenje svežih poškodb mišic, ligamentov, kit, hrustanca. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od izbrane frekvence, izhodne moči in od vrste tkiva in ki ga obravnavamo.
Ultrazvok poveča propustnost celične membrane, zato ga v uporabljamo tudi za prenašanje terapevtskih snovi v globino. Tako lahko povečamo učinkovitost različnih terapevtskih mazil, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno. Ultrazvok lahko kombiniramo z elektroterapevtskimi tokovi, kar poveča terapevtski učinek.

Kako izvajamo terapijo z ultrazvokom?
Na področje, ki ga obdelujemo, nanesemo kontaktni gel. Z okroglo glavo ultrazvoka počasi drsimo po koži. Za učinkovito delovanje mora biti površina glave aparata v dobrem kontaktu s kožo. Ultrazvok lahko izvajamo tudi v vodni kopeli. Bolnik običajno ne čuti globinskega ogrevanja ali mikrovibracij. Za večino poškodb in obolenj se terapija z ultrazvokom izvaja od 5-8 minut, lahko tudi večkrat na dan do ozdravljenja.

Ultrazvok se uporablja za:
1. razbitje brazgotinastega tkiva in adhezij
2. zmanjšanje vnetja, otekline ali usedlin kalcija
3. ogrevanje tkiva za zmanjšanje mišičnih krčev (do 5cm v globino)
4. povečanje raztegljivosti mehkega tkiva pred vadbo
5. pospešitev ogrevanja na celičnem nivoju
6. pospešitev metabolizma in krvnega pretoka
7. pospešitev zdravljenja kosti, pri nizkih intenzitetah
8. izboljšanje absorpcije zdravila v izbranem tkivu (možgani)

Ena izmed največjih ponujenih koristi terapije z ultrazvokom pa je skrajšanje zdravljenja poškodovanega mehkega tkiva.
• Ultrazvok pospeši predviden čas procesa vnetja s tem, da vzpodbudi obnavljanje tkivnih celic na mestu poškodbe.
• Ultrazvok lahko tudi stimulira proizvajanje kolagena – glavne proteinske komponente v mehkem tkivu, kot so kite in vezi.
• Ultrazvok pa lahko tudi izboljša razteznost dozorelega kolagena, kar ima pozitiven učinek na brazgotino, ki lahko nastane po poškodbi.
slidebg2

LASER

Je biostimulativni infrardeči polprevodniški aparat, ki omogoča izvajanje kontinuirane in pulzne laserske terapije. Kontinuirana oblika je primerna za zdravljenje površinskih in povrhnje ležečih obolenj. Pulzno obliko laserskega žarka uporabljamo za zdravljenje globlje ležečih obolenj.
Laserski žarki delujejo biostimulativno na celice. Jakost, doza in čas obsevanja so v direktnem odnosu. Izvajamo lahko terapijo z različnimi sondami ali s tušem. V fizioterapiji se uporablja pri odpravi bolečine, hitrejšo obnovo tkiv, vezi, ligamentov in mišic, zmanjševanje oteklin.

Uporaba laserja v medicini:
-akutne in kronične bolečine
-posttraumatične bolečine
-osteoporoza
-športne poškodbe
-zgodnja rehabilitacija živcev
-bolečine v vratu
-zmanjšuje vnetje
-pozitivno deluje na bolezni sklepov

Aplikacira se na z alkoholom ali etrom očiščeno kožo. 10-20% bolnikov na lasersko terapijo ni odzivnih. Obstaja nevarnost za poškodbe oči bolnika in terapevta.

KONTRAINDIKACIJE:

• žleze z notranjim izločanjem,
• področje oči,
• nezraščene fontanele,
• področje epifiz pri otrocih,
• nosečnost,
• febrilna stanja,
• rakavi procesi.

Učinki laserja:
• povečana sinteza kolagena
• pospešeno celjenje tkiv
• pospešena regeneracija živcev
• zmanjšanje bolečine in otekline

ROČNA LIMFNA DRENAŽA

Je nežna manualna tehnika, s katero pospešimo odtok limfe in medcelične tekočine iz delov telesa, kjer le ta zastaja.
Ročno limfno drenažo izvajamo z nežnimi gibi v določenem zaporedju po poteku limfnih poti. Z ročno limfno drenažo tretiramo kožo, zato je pritisk rahel.
Ročna limfna drenaža sledi naravnemu toku limfe. Pomemben je ritem, vrstni red gibov in hitrost. Pri masaži praviloma ne uporabljamo olja, ker ne želimo drsenja po koži.
Ročna limfna drenaža je izjemno prijetna in sproščujoča manualna tehnika. Včasih se zdi neverjetno, da tako blaga tehnika daje tako dobre rezultate.

Kdaj ročna limfna drenaža?
Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva terapevtska tehnika pri zdravljenju poškodb v predelu stopala, roke, obraza oz. povsod tam, kjer je prisotna oteklina. Še posebej jo priporočamo pri zvinu gležnja. Ponavadi jo izvajamo pred razgibavanjem ali nežno mobilizacijo sklepa. Ročni limfni drenaži pri akutnih poškodbah lahko sledijo tudi druge tehnike. Oteklina se že po eni terapiji zmehča, zmanjša se občutek napetosti, bolečina popusti. Hitrejše odplavljanje odpadnih snovi iz poškodovanega tkiva omogoča boljše celjenje. Za dober rezultat je potrebno 3-5 terapij, po možnosti vsak dan. Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva pri zdravljenju limfedema, ki je bolezensko stanje limfnega sistema. Limfedem lahko nastane po operaciji karcinoma dojke, po obsevanju, po poškodbah in opeklinah itd. Ročna limfna drenaža je zelo uspešna tehnika za zmanjšanje otekline po estetskih operacijah, pri opeklinah, pospeševanju celjenja ran in drugih dermatoloških obolenjih.

Z ročno limfno drenažo vplivamo na:
- limfni sistem,
- avtonomni živčni sistem,
- imunski sistem,
- bolečino.
slidebg2

PRESOTERAPIJA (STROJNA LIMFNA DRENAŽA)

Je aparaturna masaža, primerljiva z ročno limfno drenažo, ki deluje tako, da z nadtlačno zračno črpalko vpihava zrak pod točno določenim tlakom v manšete, ki so pritrjena na telo in pri tem stimulira odtekanje limfe v glavne limfne vozle. Z njo izboljšamo prekrvavitev tkiv, odplavimo odpadle proizvode presnove iz telesa in bistveno zmanjšamo količino prosto plavajoče tekočine med celicami, ki je v veliki meri kriva za zastoj. Blagodejno vpliva na utrujene, težke in otekle noge, bolečine v mišicah... Presoterapija znatno poveča rezultate shujševalnih programov kot so KAVITACIJSKA TERAPIJA, BODYWRAPPING, ANTICELULITNA TERAPIJA...
Aparat GREEN PRESS 8 je zasnovan po načelih ročne limfne drenaže, tako da lahko s pomočjo napihljivih manšet, s pravilno izbranim programom, ki posnema delo rok, zdreniramo nogi, zadnjico in trebuh. Aparat nudi sedem stalnih programov, ki nudijo uporabniku optimalno terapijo celulita. 14 lastnih programov pa lahko uporabnik sestavi glede na izkušnje ali potrebe. GREEN PRESS 8 je nenadomestljiv pri terapiji vseh stopenj celulita – od blagega edematoznega do hudega cikatrizacijskega. Kombinacija presoterapije z ostalimi kozmetičnimi metodami (ultrazvok, kreme, elektroterapija, gretje...) daje vedno izvrstne rezultate.

Posledice so:
• slaba prekrvavitav tkiv - posebej nog, zadnjice in trebuha,
• kopičenje odpadnih produktov presnove, ki dražijo tkiva in
• povzročajo njegovo spreminjanje v manj kvalitetno vezivo,
• polnjenje in večanje maščobnih celic
• otekanje nog,
• spremembe kože in podkožja - celulit,
• pojav novih krčnih žil ali poslabšanje že obstoječih

InterX

Interaktivna nevrostimulacija je napredna metoda za obravnavo akutnih in kroničnih poškodb gibalnega sistema. S pravočasno in pravilno uporabo InterXa pri akutnih poškodbah čas okrevanja skrajšamo za več kot polovico. Pri kroničnih bolečinah z InterXom dosegamo dolgotrajnejše olajšanje, kot z drugimi metodami, velikokrat pa je InterX učinkovit v primerih, kjer so ostale metode odpovedale.

Učinki:
• hitro in dolgotrajno olajšanje bolečine,
• pospešitev obnovitvenih procesov,
• normalizirajo se procesi tkivnega dihanja,
• normalizira se periferni krvni obtok,
• zmanjša se vnetje in oteklina.

Indikacije:
• bolečine v hrbtu in vratu, išijas,
• bolečine v ramenih, zmanjšana gibljivost ramenskih sklepov,
• poškodbe sklepov, tetiv, mišic,
• športne in delovne poškodbe,
• teniški komolec,
• sindrom karpalnega kanala,
• revma, artritis, artroza,
• mravljinčenje v rokah in nogah

Izkušen terapevt lahko s pravilno uporabo InterXa dosega boljše in trajnejše razltate v občutno krajšem času. Z uporabo InterXa takoj, ko je poškodba nastala in s ponavljanjem stimulacije vsaki 2 uri pospešimo okrevanje tudi za 75 %, kar je v športu izrednega pomena. InterX je uspešen tudi za regeneracijo pretreniranih mišic, s posebno tehniko pa lahko športnika pripravimo na optimalen nastop dan pred pomembnim tekmovanjem. Rokovanje z napravo je preprosto, rezultate pa dosežemo v času 15 do 30 minut. Odziv simpatičnega živca na poškodbo se odrazi na koži kot področje nizke impedance (upor). InterX ta področja prepozna, kar omogoča zalo natančno usmerjeno stimulacijo na tistih mestih, ki so optimalna za doseganje želenih učinkov (aktivne cone). InterX generira visokoamplituden, bifazni impulz, ki se med terapijo nenehno prilagaja spremembam v impedanci kože. Učinki delovanja InterXa so dolgotrajno olajšanje bolečine, zmanjšanje vnetja, zmanjšanje otekline in pospešeno okrevanje. V kombinaciji z ostalimi tehnikami z InterXom dosegamo občutno hitrejše in boljše rezultate.

TERMOTERAPIJA

Krioterapija je postopek ohlajanja tkiva, ki ga najpogosteje uporabljamo pri zgodnjem zdravljenju različnih športnih poškodb ter pri umirjanju vnetja, otekline in bolečin v zgodnjem obdobju po operativnih posegih na gibalih.V terapevtske namene uporabljamo tudi hlajenje posameznih delov telesa. Pri akutnih vnetjih in poškodbah zmanjša bolečino, spazme mišic in oteklino.

Parafin je ena od tehnik površinskega ogrevanja. Je prečiščena čvrsta zmes, sestavljena iz nasičenih ogljikovodikov, ki se pridobivajo pri destilaciji nafte. Parafin segrejemo na željeno temperaturo, nato pa vanj namakamo predvsem distalne dele okončin. Pri sobni temperaturi se parafin strdi in dolgo časa zadržuje toploto. obloge pustimo od 20-30 min. mišice v globini od 1-2 cm globoko dosežejo max. temperaturo po 15-30 min. V tkivu, ki leži 3 cm globoko, se temperatura zviša za največ 1 stopinjo.

Fiziološki učinki:
-hiperemija,
-vazodilatacija,
-povečan lokalni metabolizrm,
-analgezija,
-boljša elastičnost kože in obsklepnih struktur.

Termopak spada pod tehnike ogrevanja. Blazinice, napolnjene z gelom, segrejemo in polagamo na določene dele telesa. S tem dosežemo segrevanje tega dela telesa in sprostitev mišic, kar zmanjša bolečino in izboljša prekrvitev.

Kinezioterapija je medicinska veda in osnova fizikalne terapije, ki uporablja različne metode in tehnike.Vključuje aktivno, asistirano in pasivno terapevtsko razgibavanje ali mobilizacijo sklepa, individualno in skupinsko terapevtsko gimnastiko, aktivne relaksacijske vaje, proprioceptivno nevromuskulaturno facilitacijo (PNF), individualne vaje pred porodom in po njem, individualne vaje muskulature medeničnega dna, vaje za vzdržljivost, vaje za propriocepcijo, vaje v suspenziji, funkcionalni trening, šolo hoje in stoje, vaje na žogah... Terapevtske vaje temeljijo na izboljšanju mišične moči, vzdržljivosti, gibljivosti sklepov, izboljšanju ravnotežja, koordinacije in telesne drže, vpliva na vzorce gibanja in funkcije organskih sistemov, povečuje kondicijo, sprošča ter vpliva na dihanje.

PNF terapija je primerna za:
- nevrološke bolnike (bolniki s senzomotoričnimi motnjami, po možganski kapi, pri okvarah ali poškodbah perifernih ali centralnih živcih, pri avtoimnunih boleznih),
- ortopedske bolnike (pri bolečinah v hrbtenici, sklepih rok oziroma nog),
- travmatološke bolnike (po poškodbah gibalnega aparata-kosti, mišic, kit),
- vse bolnike, ki želijo izboljšati svojo koordinacijo, položaj sklepov in mišično moč.

slidebg2 slidebg2

TRIGER TOČKE

Triger točke ali miofascialne prožilne točke so majhna žarišča v mišicah (mišičnem tkivu ali) mišični ovojnici) ki so nastale) kot posledica neke poškodbe. Lahko so posledica akutne ali kronične preobremenitve mišice. Lahko nastanejo tudi v sosednji mišici. Nove triger točke lahko nastanejo zaradi anatomskih nepravilnosti, psiholoških dejavnikov (stres, jeza,...), kroničnih infekcij (astmatik,...), pri motnjah prehranjevanja (predvsem pomanjkanje C in B6 vitamina) ali kot posledica poživil (prekomerno uživanj kave ali alkohola,..). Z različnimi metodami fizoterapevt obravava in odpravi triger točke. S pomočjo posebnih metod aktivira telo,da na triger točki telo poveča pretok krvi in izpusti priliv kisika, vključno z vsemi substancami, ki nato ozdravijo triger točko.

FIZIOTERAPIJA PO POŠKODBAH

S terapijo zmanjšamo bolečine in otekline, izboljšamo gibljivost, moč in vzdržljivost ter postopno obremenjujejo sklepe, izvajamo trening ravnotežja in koordinacije.
S pomočjo fizioterapije po poškodbi zagotovimo, da je funkcionalno stanje čim bližje tistemu pred poškodbo.
Celoten program prilagodimo vsakemu posamezniku, zagotovimo pa tudi prevoz na terapijo.

slidebg2 slidebg2 slidebg2 slidebg2 slidebg2
slidebg2 slidebg2 slidebg2 slidebg2 slidebg2

SKUPINSKE VADBE

Nadzorovana strokovno vodena skupinska vadba je zagotovo najbolj zdrava in zabavna oblika rekreacije. Namenjena je vsem, ki se zavedate pomena redne telesne vadbe in je prilagojena različnim potrebam ljudi (tako različnim starostnim skupinam kot tudi raznim zdravstvenim težavam). Vadba poteka pod vodstvom fizioterapevta v majhnih skupinah. Priporočamo jo zlasti pacientom s kroničnimi degenerativnimi spremembami gibal, pri osteoporozi, pri revmatikih, zelo smiselna je tudi po zaključeni individualni rehabilitaciji pri zdravljenju poškodb ali obolenj gibal. Organizirani programi vadbe redno potekajo za paciente, ki imajo težave s hrbtenico, za revmatike, za paciente z obrabo kolen in kolkov ter za paciente z osteoporozo.
slidebg2

Športna fizioterapija

Nudimo celovito in kvalitetno obravnavo poškodb pri različnih vrstah športnikov. Na podlagi ustrezne zdravniške dokumentacije izdelamo primeren rehabilitacijski program, ki sledi osnovnemu cilju - k čim prejšnji vrnitvi športnika v ekipni ali posamezni šport.

Pri tem upoštevamo želje in potrebe športnika in mu tako prilagodimo povsem individualni program. Za kvalitetno izvedbo rehabilitacije športnikov poskrbi vrhunska ekipa fizioterapevtov, ki imajo dolgoletne izkušnje na tem področju.

Športnikom nudimo, poleg vseh klasičnih terapij, tudi:
• testiranje in trening ravnotežja na BIODEX aparatu
• individualno kinezio ali cyriax obravnavo
• prilagojen trening v fitnesu
• individualno PROPRIOCEPTIVNO vadbo
• bandažiranje

(z bandažiranjem se nudi oporo sklepom in jih delno tudi omejimo v gibanju, da se zmanjša bolečina)
• terapevstko raztezanje
• Preventivo in svetovanje
• športno masažo

(masaža je manualna tehnika obravnave mehkih tkiv, katere namen je izboljšanje prekrvavitve in sprostitev posameznih struktur, kot tudi celotnega telesa.)

Masaža ugodno vpliva na kožo, mišice, prekrvavitev in presnovo. Priporočamo jo po napornih fizičnih in psihičnih dejavnostih. Med masažo ležite na masažni mizi skoraj v celoti pokriti. Odkriva se samo tisti del telesa, ki se masira. Pred masažo se stuširajte. Vsaj uro pred masažo ne uživajte obilnejših obrokov hrane. Po masaži priporočamo pitje tople tekočine in umirjeno aktivnost ali počitek. Za masaže je potrebno predhodno naročanje po telefonu.

Terapevtska masaža je usmerjena na strukture ali del telesa, kjer so prisotne kronične bolečine, napetost ali druge funkcijske motnje. Terapevtska masaža je lahko zelo površinska in nežna, kot npr. ročna limfna drenaža, lahko pa je usmerjena na bolj globoke strukture in boleče točke, npr. globoka frikcijska masaža. Nekatere terapevtske masaže izvajamo brez olja. Največkrat masiramo hrbet, vrat, noge, stopala.

Terapevtska masaža je masaža, s katero želimo izboljšati učinek ostalih fizioterapevtskih tehnik, zato jo pogosto vključimo v terapevtski program.

• kineziotaping
Trakovi, ki imajo podobne lastnosti, kot jih ima koža, se po določenem postopku in predpisanih pravilih namestijo na določen sklep/mišico. Trakovi pripomorejo k izboljšanju prekrvavitvi, zmanjšanju bolečine, izboljšanju gibljivosti in zmanjšanju otekline. Prav tako trak pripomore k boljši stabilnosti sklepa.
slidebg2

slidebg2 slidebg2 slidebg2
slidebg2 slidebg2 slidebg2

Fizioterapija na domu

Za bolnike, ki ne morejo priti v ordinacijo imamo organizirano fizioterapijo na domu.

Primerna je v sledečih primerih:
• pri bolnikih po možganski kapi
• pri osebah z živčnomišičnimi obolenji ( MS, parkinsonova bolezen)
• pri poškodbah in operacijah mišično-skeletnega sistema
• pri gibalno oviranih osebah
• pri starejših slabše gibljivih bolnikih
• pri bolečinah v hrbtenici in križu
• pri bolnikih z osteoporozo
• pri urinski inkontinenci
• v času nosečnosti in v poporodnem obdobju

Že enourna obravnava tedensko lahko veliko pripomore tudi pri zelo težkih stanjih. Namen fizioterapije na domu je večja samostojnost nepokretnega pacienta. Prav tako pa si boste nabrali novih moči in zadovolneje zadihali.

Fizioterapija s koncesijo

Smo zasebna fizioterapija s koncesijo v Novem mestu.

Ukvarjamo se z vsemi fizioterapevtskimi dejavnostmi na koncesijo in za samoplačnike.

Organiziramo skupinsko vadbo, izvajamo zdravstveno preventivo in svetujemo.

Prav tako pa našim stranka nudimo vrhunske kozmetične in masažne storitve.